Email:
Şifre:
• Şifremi Unuttum
• Üyelik Başvurusu
Facebook ile Giriş Yap
Firma Bilgileri
GIDA PERAKENDECİLERİ DERNEĞİ

DİKİLİTAŞ PLAZA AYAZMADERE CAD. NO:10/1 KAT:5 34349
İstanbul (Avrupa)/Beşiktaş

Telefon: (212) 225 85 42
Fax: (212) 227 85 35

www.gidaperakendecileri.org

info@gidaperakendecileri.org

Ortak Gelişim Kongresi gerçekleştirildi

Haber Arşivime Ekle

Gıda Perakendecileri Derneği, 'Ortak Gelişim Kongresi'nin dördüncüsünü 800'ün üzerinde perakendeci ve tedarikçinin katılımıyla gerçekleştirdi


Türkiye ekonomisi için yarattığı katma değeri her geçen yıl artırarak 2016 istatistiklerine göre üyeleriyle 105 milyar TL ciro ve 35 bin satış noktasında 300 binin üzerinde istihdam yaratan Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), 10 Ekim 2017’de “Perakendenin Yarattığı Değer” temasıyla “Ortak Gelişim Kongresi”ni dördüncü defa düzenledi.

800’ün üzerinde perakendeci ve tedarikçinin katıldığı kongre,  daha öncekiler gibi büyük bir ilgi gördü. Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleştirilen kongrede verilen ana mesaj, perakendenin yarattığı değerin sadece tüketiciye değil, tüm perakende eko sistemine ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladığı oldu. Bu doğrultuda altı çizilen noktalardan biri de yeni değerler ve yeni yöntemler yolculuğunda tüketiciden gelen taleplerin yanı sıra daha iyi gıda ve daha  düşük fiyat yaratmak için perakendeci ve tedarikçinin geliştirdikleri ortak çalışmalar oldu. 

Açılış konuşmalarını GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songörve Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan’ın yaptığı kongrede sahneye çıkan ve tüm boyutlarıyla tartışılan konulardan biri gıda enflasyonu oldu. Diğer yandan sektörün gündemini yeniden belirleyecek kadar önemli konular hakkında alanının uzman ve üst düzey yöneticileri tarafından yapılan değerlendirmeler ve öngörülerle, perakende sektöründe tüketici yararına gelişimin, başarının en önemli unsurlarından biri olduğu çarpıcı örneklerle bir kez daha dile getirildi. Kongredesektörün yakın ve orta vadeli geleceğine hakim olacak trendler hakkında da ilginç fotoğraflar ortaya çıktı. 

Sadece ulusal alandaki başarı değil, uluslararası başarıyı yakalamış köklü isimlerin anlattıkları, tüketici odaklı başarının formüllerini  ortaya çıkardı. 

Tedarikçiler, Gıda Perakendeciliğinin güçlü isimleriyle hızlı tanışarak hızlı iş bağlantıları yaptılar
Diğer yandan etkinlikleriyle de ilgi gören “Ortak Gelişim Kongresi”nde tedarikçilerle Türkiye’nin en büyük gıda perakendecilerini bir araya getirerek tüketici odaklı yeni işbirlikleri geliştirmeye odaklanan 45 dakikalık “Tanışma Maratonu” ve 800’ü aşkın kişinin katılımıyla düzenlenen “Elektronik Oylama” gibi etkinlikler de ortaya çıkardıkları sonuçlar ile oldukça büyük ilgi gördü.

Ayrı bir salonda oluşturulan sergi alanında ise küçük üreticiler, ürünlerini sergileyerek ulusal perakendecilerle tanışma fırsatı yakaladılar. Küçük ve yerel üreticilerin büyümesini ve tüm yurda yayılmasını hedefleyen Ortak Gelişim Kongresi, yarattığı bu fırsatla da üreticilere desteğini sürdürdü.

Çarpan etkisiyle kendinden daha büyük değer yaratan perakende sektöründen teşvik talepleri
Açılış konuşmalarını yapan isimlerden biri olan GPD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Songör, perakendenin çarpan etkisine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Perakende sektörü, üretimin ilk safhalarından son tüketiciye kadar olan zincirin her halkasında, ürün ve hizmetlere, dolayısıyla ülke ekonomisine yeni bir değer ekliyor.Perakendenin çarpan etkisiyle, gıda perakendesinde yaratılan 1 birim değer, ülke ekonomimize 1.3 – 1.4 birim olarak ekleniyor. Yani bizde yaratılan 1000 TL, perakende ekosistemindeki üretim, nakliye, depolama, gibi tedarikçilerimiz, çözüm ortaklarımızla beraber ülke ekonomisine 1300 – 1400 TL olarak ekleniyor.”

Perakende sektörünün istihdama olan etkisini de vurgulayan Songör; “Yine yarattığımız değere ilişkin çarpıcı rakamları sizlerle paylaşmak isterim; Türkiye toplam gelir vergisinin yüzde 18’i, kurumlar vergisinin yüzde 26’sı,KDV’nin yüzde 8’i perakende sektöründen sağlanıyor.Türkiye’nin önemli gündemi istihdama katkımız yadsınamaz boyutta; perakende sektörünün toplam çalışan sayısı 2 milyon civarında, Türkiye genelinde faaliyet bazında istihdam sağlama açısından perakende sektörü 2. sırada, Türkiye genel istihdamının % 13.6’sı ve hizmet sektörü istihdamının %26’sı perakendede.” açıklamalarında bulundu. 

Güncel konulara dair görüşlerini de açıklayan Songör; “Sebze meyve ticaretinde fireyi düşürme yolundaki çalışmaların çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu, bizim de sürekli çözüm geliştirdiğimiz bir konu. Fireyi ve israfı önlemek için gerek bizler gerek tedarikçilerimiz yoğun çalışıyor. Enflasyonla mücadelede bu firenin azaltılmasının önemli bir etken olduğuna biz de inanıyoruz.Ancak, getirilen düzenlemenin maliyeti kârlılık ve verimlilik mücadelesindeki sektörümüze ek bir yük getirecek. Düzenleme; üretici, aracı, hal ve marketlerde ciddi bir maliyet yaratacak. Yatırım maliyetlerinin üzerine enerji ve bakım maliyeti de eklenecek. Bu maliyetlerin tüketicimize en az düzeyde yansıması için, şimdiye kadar perakendenin pek de faydalanamadığı bir teşvik sistemi geliştirilmesini elzem buluyoruz. Üretici ve aracıların teşviklerle desteklenmesi gündemde iken, esas maliyeti yüklenen perakendecilerin bu teşvikler dışında bırakılmaması gerekir.” dedi.

Personel maliyetlerindeki artışa da değinen Songör, asgari ücret için getirilen desteğin uzatılmasının gündeme alınmasını beklediklerini vurguladı.

TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan da, perakendenin Türkiye’nin önemli sorunlarından olan istihdama katkısını vurgulayarakesnek çalışma ve eğitim desteklerinin yetersiz kaldığına dikkat çekti. Özerkanşöyle konuştu: “Perakende sektörü büyürken istihdama önemli destek sağlıyor. Özellikle de kadın ve genç istihdamında öncülük ediyoruz. Perakende sektöründeki kadın çalışan oranı 2014 yılına göre %18 artarken, erkek çalışan oranı %5 oranında artmakta. Ancak, mevcut durumda kadın ve genç istihdamı açısından esnek çalışma ve asgari ücret konusunda desteklerin gündeme alınmasını bekliyoruz.”

Gıda Enflasyonu tüm yönleriyle özel sektör ve kamu tarafından mercek altına alındı, yeni çözüm reçeteleri yazıldı
“Ortak Gelişim Kongresi”nde düzenlenen paneller, sorunların tüm boyutlarıyla ele alınması ve çözümlerin masaya yatırılması kadar somut başarı hikâyelerinden ortaya çıkan başarı formüllerine odaklandı. Bu yönde düzenlenen ilk panel, sektörün olduğu kadar Türkiye’nin de gündeminden düşmeyen gıda enflasyonu oldu. 

Moderatörlüğünü Bloomberg HT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen’in yaptığı “Gıda Enflasyonuna Farklı Bakış Açıları ve Tedbirler” isimli panelin konuşmacıları yaptıkları değerlendirmelerle gıda enflasyonunun bilindik öyküsü kadar bilinmeyen yönleri ve çözüme giden yolları konuştular. Gıda enflasyonuyla ilgili çarpıcı değerlendirmeleri yapan isimler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Merkez Bankası Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Tümen, TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı-Metro Toptancı Market CEO’su Kubilay Özerkan ile GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı-Migros Ticaret A.Ş. CEO’su Özgür Tort oldu. 

Tedarik Zincirindeki her halka, enflasyonla mücadelede önem taşıyor
Perakendecilerin daha hızlı ve kaliteli ürün temini için doğrudan alıma yönelmelerinin enflasyonla mücadelede de önemli rol oynadığını belirten TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı-Metro Toptancı Market CEO’su Kubilay Özerkan;“Gıda enflasyonu konusuna sadece fiyatlardaki dalgalanma olarak yaklaşmıyor, bu konuyu bir milli servet ve ekonomik değer olarak ele alıyoruz. Bu sebeple, tüketim analizleriyle planlı üretimi teşvik ediyor, üreticiyi eğiterek ve sertifikalandırarak katma değeri yüksek ürünler üretmesini sağlıyoruz ve kooperatifçiliği, özellikle kadın kooperatiflerini destekliyoruz. Tarım kooperatiflerinin yanısıra Türkiye’nin dört bir yanındaki balıkçı kooperatifiyle de işbirliği yaparak balıkçılık alanında da sürdürülebilir bir iş modeli ortaya koyuyor, ekonomiye katkı sağlıyoruz.”

Kooperatifleşme güçlü üretici ve kazançlı tüketici demek
Gıda enflasyonu ile mücadelede kooperatifleşmenin önemine dikkat çeken GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Migros Ticaret A.Ş. CEO’su Özgür Tort ise sözlerini şöyle sürdürdü: “Gıda enflasyonunda dengenin sağlanması ve maliyetlerin düşürülmesi için; üreticinin desteklenmesi, üretim ve paketlemede standartların sağlanması, güçlü bir lojistik sisteminin kurulması önemli. Fakat enflasyonla mücadelenin özünde aracıların azaltılması yatıyor. Orta ve uzun vadede kooperatiflerin çoğalarak büyük, güçlü ve kurumsal yapılar haline gelmesi, özel sektörün de bunun içinde yer alması gerekiyor. Biz, meyve-sebzede temin ettiğimiz ürünlerin yarıya yakınını doğrudan müstahsil ve kooperatiflerden alıyoruz. Türkiye’de Tarım  Kredi Kooperatifleri ile ilk ve en fazla çalışan perakendeciyiz.”

Perakendede başarıya ulaşanlar, başarı hikâyesine giden yolun rotasını paylaştılar
Başarıyı uzun soluklu bir maraton olarak görmeleri kadar bu başarının elde edilebilmesi için başarı zincirindeki her bir noktanın güçlü olması gerektiği değeriyle hareket edenlerin başarılı olmanın formüllerini paylaştıkları “Başarı Hikayeleri” paneli ise yine büyük ilgi gördü. İki ayrı oturumda planlanan panelin Veriye Dayalı Çözümlerle Verimliliği Yakalamak” oturumundaki isimler Obase Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurucu Ortağı Haluk Alpay, Makro Market A.Ş. Lojistik Müdürü Görkem Arslan, Migros Ticaret A.Ş. Bilgi Teknolojileri ve İş Geliştirme Direktörü Kerim Tatlıcı oldu. Merkeze her adımda kaliteyi koyarak başarıya ulaşanların katıldıkları “Önce Kalite” oturumunun konuşmacıları ise McDonald’s Genel Müdürü Oğuz Uçanlar, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı-Hacıince Konya Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince oldu. 

Perakendenin dört büyük ismi yeni normali, gerçek patronun kim olduğunu, fayda sağlamanın ilk halkasını ve eşitlikçi bir iş anlayışını anlattı
Diğer yandan, “Ortak Gelişim Kongresi”nde kendi alanlarında ulusal ve hatta uluslararası başarıları yakalamış isimlerle gerçekleştirilen söyleşiler, gıda perakendeciliğindeki trend yaratan uygulamaların yanı sıra geleceğin gıda perakendeciliğinde yolculuğa çıkardı. 

Söyleşiler, Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Gazeteci, Yazar Dr. Fatoş Karahasan tarafından gerçekleştirildi. Coca-Cola İçecek Türkiye Genel Müdürü Tugay Keskin, “Karmaşık Dünyada Başarı İçin 5+3 İpucu” başlıklı söyleşide kaotik dünyada başarıyı yakalamanın izlerini sürerken, P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu’nun söyleşi sırasındaki açıklamaları, şirkette gerçek patronun kim olduğunu ortaya çıkardı. Turnaoğlu, “30 Yıllık Başarımızın Sınırı: Patron İstedi Biz Yaptık” söyleşisi ile tüketiciyi patron olarak algılamayı anlamanın ve bunu uygulamanın yöntemleri hakkında P&G’nin stratejisini paylaştı. Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Fuat Orhanoğlu ise söyleşide eşitlikçi bir uygulamanın yarattığı verimli sonuçların altını çizdi. Orhanoğlu, “Eşitlik Kazandırır” temalı söyleşisinde kadının istihdam ve işgücüne katılımının önemine, kadının güçlenmesinin iş dünyası tarafından sahiplenilmesine, bu alanda atılması gereken adımlara ve perakende sektöründe kadının işgücüne katılımına işaret ederken, Unilever’in bu yöndeki uygulamalarına ve aldıkları verimli sonuçlara dikkat çekti. Karahasan’ın son söyleşisi ise PepsiCo Türkiye ve Büyük Balkanlar Kurumsal İletişim Kıdemli Direktörü Esra İren ile oldu. İren’in söyleşi sırasındaki değerlendirmeleri ise sürdürülebilirlik vizyonunun anahtar uygulamalarından birini gözler önüne serdi. İren, “Fayda Gözeten Performans Vizyonu Kapsamında PepsiCo Tarım Uygulamaları” söyleşisinde şirketin, dünyanın en büyük tarım işletmelerinden biri olduğuna vurgu yaparken, tarım alanındaki uygulamaları ve bu alanda yarattıkları katma değerli faaliyetlerde fayda yaratmayı en önemli unsurlardan biri olarak nitelendirdi. 

2017’ye hangi trendler damga vurdu, geleceğin tüketicisi kimdir, gıdada dünya trendleri nedir, sektörün ekonomiyle çok yönlü bağlantısı nasıl çözülebilir sorularına yanıt verildi
“Ortak Gelişim Kongresi”nde tartışılan konular ve açıklamalarıyla sektörün gündemini belirleyen isimler bunlarla sınırlı kalmadı. “Hızlı Tüketim Ürünlerinde Perakende ve Alışverişçi Trendleri” değerlendirilen bir diğer konu oldu. Nielsen Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan ve Perakende Hizmetleri Direktörü Tamer Gülsaç, bu alandaki son trendleri, gelişen kanalları, büyümeye katkı sağlayan kategoriler, inovatif yaklaşımlar ve yeni trendleri anlattılar. bpnİstanbul CEO’su Nüzhet Algüneş,“Pazarlama – Geleceğin Tüketicisine Bakış” başlıklı konuşmasıyla geleceğin fotoğrafını çeken isimlerden bir diğeri olurken, GS1 Başkanı ve CEO’su Miguel Lopera ise tüm dünyada sorunsuz bir ticaretin formülünü, “GS1: Ticaretin Küresel Dili” başlıklı konuşmasıyla paylaştı. 

Diğer yandan, kongrenin iki önemli konuğu, gıda perakendeciliğine getirdikleri farklı bakış açıları ile dikkat çeken diğer isimler oldular. ECE Projektmanagement Küresel Gıda Servisi Başkanı Jonathan Doughty,“Gıda Servisinde Dünya Trendleri” hakkında yaptığı tespitler ve öngörülerle gıda servisinde günümüz kadar geleceğin yönünü çizerken, Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise “Ekonomi, Finans, Teknoloji, Gelecek ve Siz” konuşmasıyla gıda perakendeciliğinin çok yönlü dünyası hakkında ezber bozan açıklamalar yaptı.
11 Ekim 2017 Çarşamba
Haberle İlgili Fotoğraflar
Büyütmek için tıklayınız.
"GIDA PERAKENDECİLERİ DERNEĞİ" İle İlgili Diğer Haberler
Diğer Haberler